به گزارش بورس فوری، متن کامل یادداشت محمدباقر حسنزاده، مدیرعامل و عضو هیأتمدیره شرکت مدیریت فناوری بورس تهران را در ادامه بخوانید:
تلاش برای رفاه بیشتر که زمانی در جمعآوری آذوقه و ساخت سرپناه تجلی مییافت، تا بعدها که انقلاب کشاورزی و پس از آن، نسلهای گوناگون انقلاب صنعتی ایجاد شدند، تا امروز که از انقلاب فناوری اطلاعات سخن میگوییم، همواره بر محوریت انسان انجام شده؛ گاهی مستتر در افزایش تولید و سودآوری و گاهی عیان در بهبود تجربه زیستی. بهبودی که در عصر امروز، هم در دسترسی به فناوری و نوآوریهای جدید برای بهرهمندی از ابزارهای نوین معنا میشود و هم در احساس خوب تعامل با این مصنوعات عصر مدرن.
از زمانی که انسانها دست به ساخت ابزارهای فیزیکی زدهاند، تا امروز که زندگی بدون استفاده از ابزارهای دیجیتال بیمعنا و ناممکن به نظر میرسد؛ سهولت استفاده از این ابزارها در کنار تلاش برای بهبود تجربه زیستی همواره مهم بوده و چه بسیار اختراعات و ابداعاتی که بهدلیل کمتوجهی به سهولت کاربری، کنار گذاشته شدهاند؛ اختراعاتی که شاید در صورت توجه بیشتر به کاربردپذیری خود، سهم و نقش مهمی در بهبود زیست انسانها ایفا میکردند و شاید به جرأت بتوان گفت که در دنیای امروز، ارزش واقعی هر محصول دیجیتال، نه فقط در قدرت پردازش یا پیچیدگی الگوریتمهایش، بلکه در نحوه تعامل انسان با آن است.
علاوه بر این، توجه به دسترسپذیری عمومی به محصولات و خدمات نیز اهمیت زیادی دارد. چه بسیار ابزارهای مالی و غیرمالی که برای بهبود زیست اقتصادی انسانها طراحی شدهاند اما بهدلیل دسترسپذیری ناکافی، تنها بخش کوچکی از مخاطبان و جامعه هدف خود را در برگرفتهاند و در نهایت، به اهداف مدنظر خود نرسیدهاند. افزایش جمعیت و گستردگی جغرافیایی آن، در کنار تنوعهای گوناگون فرهنگی، آموزشی و اجتماعی، بر اهمیت توجه به دسترسپذیری، بهعنوان یکی از شروط اصلی استقبال از ابزارهای نوین افزوده و در دسترس بودن این ابزارها، جز از مسیر فناوری اطلاعات ممکن نیست.
توجهی به دسترسپذیری و بهبود تجربه کاربری تا جایی اهمیت دارد که امروز، در حالی که در بالاترین نقطه تاریخ فناوریهای دیجیتال قرار داریم، همزمان سازمان ملل و نهادهای بینالمللی از شکاف دیجیتال سخن میگویند و کاهش آن را بهعنوان یکی از اهداف توسعه پایدار در نظر گرفتهاند. آنچه تحت عنوان شکاف دیجیتال از آن یاد میشود، درواقع به اختلاف دسترسی به ابزارهای دیجیتال در گروههای مختلف جامعه میپردازد؛ ابزارهایی مانند اینترنت، گوشیهای هوشمند و رایانهها که امروز، هر کدام، نقش مهم و غیرقابل انکاری در دسترسی به سایر ابزارهای مالی و اقتصادی، آموزش، خدمات دولتی و حتی سلامت برعهده دارند؛ خدماتی که با سرعت هرچه بیشتر، در حال عبور از عصر ارائه حضوری و دیجیتالیشدن هستند و بر همین اساس، عدم دسترسپذیری به آنان، تشدیدکننده نوعی جدید از نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی است.
در بازارهای سرمایه جهانی، نسل جدیدی از پلتفرمهای مالی در سالهای اخیر به منصه ظهور رسیدهاند که دیگر تنها یک ابزار معاملاتی صرف نیستند، بلکه بهنوعی، نقش همراه دیجیتال را برای صاحبان سرمایه ایفا میکنند چراکه با درک رفتارها، ترجیحات فردی و الگوهای تصمیمگیری کاربران، تجربهای را خلق میکنند که ساده، قابل فهم و منطبق با نیازهای شخصی است. این تحول که حاصل برایند رویکردهایی است که اهمیت خود را بر بهبود تجربه کاربری و شخصیسازیشده و البته دسترسپذیری قرار دادهاند، سطح جدیدی از انسانمحوری و دسترسپذیری را وارد فضای فناوری اطلاعات و بازارهای مالی کرده است.
شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، با درک نقش محوری انسان در توسعه فناوری اطلاعات و توجه به اهمیت دسترسپذیری و بهبود تجربه کاربری، در سالهای اخیر مسیری نو را آغاز کرده تا با ایجاد زمینه ورود فکر و ایدههای جدید به شرکت، علاوه بر جبران کاستیهای تاریخی مجموعه، از یک طرف بازبینی و بازطراحی محصولات و خدمات خود را با تمرکز بر بهبود تجربه کاربران در دستور کار قراردهد و از طرف دیگر، با ایجاد زمینه توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری در بازار سرمایه کشورمان، سهم و نقش خود را در بهبود دسترسی هموطنانمان به بازارهای مالی، هرچه بیشتر ایفا نماید؛ نقشی که ایفای آن، جز با سرمایهگذاری دقیق و هدفمند و بهرهمندی از توان نیروهای متخصص ممکن نیست و اینگونه است که باید گفت، فناوری اطلاعات، از انسان برمیخیزد و به انسان میپردازد.
۲۲ تیرماه، زادروز محمد بن موسی خوارزمی، ریاضیدان و ستارهشناس نامدار کشورمان، بر همه خصوصا فعالان حوزه فناوری اطلاعات بازار سرمایه که با دانش و تخصص خود، مرزهای توسعه فناوری و نوآوری را جلو میبرند و برای ارتقای هرچه بیشتر عدالت دیجیتال و مشارکت اقتصادی همگانی تلاش میکنند، مبارک باد.